Verslag workshop congres Duurzaam Gebouwd 2016

1 december 2016

Tijdens het congres Duurzaam Gebouwd 2016 konden deelnemers diverse workshop bezoeken. Eén daarvan was ‘Slim verduurzamen van gemeentegebouwen in Eindhoven’. Tristan Kunen, senior consultant bij Brink Groep (onderdeel van !MPULS) vertelden samen met Jaap Strating en Garry Whitrick van de gemeente Eindhoven over de manier waarop ze zeven gemeentegebouwen van deze Brabantse stad slim gaan verduurzamen. “We hebben de markt laten vertellen hoe we dit moeten doen”, liet Strating weten. “Van 137 bedrijven kregen we 197 ideeën. Uiteindelijk leidde dit tot 5 consortia, waaruit we er 1 hebben gekozen op basis van duurzaamheid.” Dit consortium heet !MPULS.

“We kregen als opdracht mee dat de toekomstige huisvestingsbehoefte, die nog onbekend is, het budget bepaalt”, zei Kunen. “Wij moesten dus zorgen voor een slimme huisvestingsstrategie.” Naast de bedrijven Brink Groep, DWA, Door Architecten, Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Kuijpers en Laudy Bouw & Ontwikkeling, die samen !MPULS vormen, is de keuze gevallen op flexibiliteit in overige samenwerkingspartners. “Hierbij geven we de voorkeur aan kleinere bedrijven, waar meestal innovaties vandaan komen. En naar die noviteiten zoeken we, vandaar dat in de Stadhuistoren een living lab komt” lichtte Kunen toe.

Achtergrond

Gemeente Eindhoven heeft de ambitie om in de periode 2035-2045 een energieneutrale stad te zijn. Dat betekent dus ook dat de gebouwen waarin de gemeente is gehuisvest aangepakt moeten worden. In plaats van het zelf bedenken van maatregelen en oplossingen heeft de gemeente de markt uitgedaagd om te komen met een aanpak die leidt tot maximale duurzaamheidswinst binnen een sluitende business case. Onlangs is bekend geworden dat het consortium !MPULS de winnende aanpak heeft ingediend. De komende 10 tot 15 jaar gaan gemeente en !MPULS gezamenlijk deze uitdaging waar maken. Meer daarover lees je hier.

Bekijk de presentatie