KRACHTVOER #1 - Zonnedak op het Stadhuis’

KRACHTVOER#1 2018 - Zonnedak op het Stadhuis!

 • Datum: dinsdag 28 augustus 2018
 • Tijd: 16.00 uur - 19.00 uur
 • Locatie: Stadhuistoren Stadhuisplein 1, Eindhoven

Net als vorig jaar organiseert !MPULS weer een krachtvoersessie om de laatste ideeën en innovaties uit de markt op te halen en zo mogelijk toe te passen in ons project. En… er ligt nu wel een hele mooie casus klaar waar we graag partijen voor uitnodigen om met ons mee te denken.

We hebben vergaande plannen om op het Stadhuis een grootschalig zonnedak te gaan realiseren. Dat is dé kans om alle inspiratie uit de krachtvoersessie over Building Integrated ZonPV van oktober 2017 ook daadwerkelijk toe te gaan passen!

Denk met ons mee!

!MPULS zoekt partijen die hier samen met ons een echt 'Verlichtend Voorbeeld' van duurzaamheid van gaan maken. Die partijen moeten nog gekozen worden. Daarom wordt u op 28 augustus van 16.00 uur tot 19.00 uur in de Stadhuistoren uitgenodigd om uw ideeën mee te geven nu we bezig zijn het ontwerp vorm te geven.

En goede ideeën hebben we nodig. We stellen namelijk hoge ambities aan deze nieuwe eyecatcher op het gebied van duurzaamheid. Onderstaand treft u de vraagstukken aan waar we graag tot vernieuwende voorstellen voor komen. Tijdens de krachtvoersessie wordt u uitgenodigd om uw idee kort te pitchen en met ons en de zaal het gesprek aan te gaan in een open setting. Geen jury - geen beoordeling. Als het idee goed is en past binnen de kaders maken we graag met u vervolgafspraken voor samenwerking.

Komt u ook?

Heeft u interesse om deel te nemen, dan kunt u zich tot 20 augustus a.s. aanmelden via krachtvoer@impulsgeeftenergie.nl o.v.v. uw naam en bedrijfsnaam.

Locatie: Stadhuistoren (adres: Stadhuisplein 1, Eindhoven)

Programma:

 • 16.00 uur: Ontvangst
 • 16.15 uur: Toelichting op de casus 'zonPV op het Stadhuis', door Saskia Oranje (DOOR Architecten) & Dennis ten Dam (DWA)
 • 16.30 uur: Pitches marktpartijen en gezamenlijke brainstorm
 • 17.30 uur: Wrap-up vervolgafspraken en concretisering
 • 17.45 uur: Dak stadhuis bekijken
 • 18.00 uur: Afsluitende borrel
 • 19.00 uur: Einde bijeenkomst

Wij dagen u uit!

Hieronder de uitdagingen die we u voorleggen ter voorbereiding op de krachtvoersessie:

Uitdaging 1: Daglichttoetreding Atrium: 'meer sfeer, beleving en interieurkwaliteit in het Stadhuis'

Het stadhuis is voorzien van een groot glazen dak. Bij het plaatsen van PV-panelen willen we uiteraard voorkomen dat daglichttoetreding te veel wordt belemmerd. Maar eigenlijk zijn we zelfs op zoek naar een oplossing waarbij juist de sfeer, en de beleving binnen het Stadhuis beter wordt.

Heeft u ideeën over ontwerp, materiaalkeuze, legplan, aanvullende voorzieningen? Laat het ons horen tijdens uw pitch!

Uitdaging 2: Uitstraling PV-dak: 'werkelijke innovatie'

!MPULS vindt het een uitdaging om een innovatief, Eindhovens beeld weer te geven met het PV-dak op het stadhuis en daarmee iets toe te voegen aan de ruimtelijke kwaliteit. De insteek van !MPULS dat we dit vormgeven op basis van werkelijke innovatie, en niet als esthetische interpretatie. Beelden van het PV-dak kunt u hieronder downloaden.

Graag horen we van u hoe u op basis van de gegeven beelden tot een invulling van werkelijke innovatie zou komen.

Uitdaging 3: Slim verduurzamen: 'Het groene zonnedak'

Het dak van het Stadhuis Eindhoven moet niet alleen energie opwekken maar ook een bijdrage leveren aan de ambities voor meer groen en regenwater buffercapaciteit op het dak. Er is 700 m2 gereserveerd voor een gemengd groendak. Het grootste deel zal bestaan uit mos-sedumdak met diverse hoogtes. De wens is dat de randen deels worden voorzien van wat hogere, zon-minnende beplanting.

Heeft u ideeën over een slimme en integrale inpassing van het groene zonnedak binnen de gestelde kaders? Wij ontmoeten u graag om hier verder over te brainstormen!

Uitdaging 4: Verbeteren minimale eisen

Hieronder hebben we de belangrijkste randvoorwaarden opgenomen waar het zonnedak minimaal aan moet voldoen. En… ook hier ligt de uitdaging. Kan het beter? We horen het graag.

 • Minimale opbrengst: In de basis dient 227kWh per jaar (na 15 jaar) opgewekt te worden, bij iedere kWh die extra opgewekt wordt (en gegarandeerd kan worden) wordt het financieel aantrekkelijker.
 • Budget: We hebben een maximaal budget. Ziet u kansen tot kostenoptimalisaties?
 • Onderhoud/garanties: Het dak willen we uiteraard voor de lange termijn gebruiken voor zonneopwekking. Wat is handig om het onderhoud te minimaliseren en de opbrengst te maximaliseren en te garanderen?
 • Constructie: Hier is veel voorwerk aan gedaan, in de bijlage treft u de gegevens aan. Kan het slimmer, beter, handiger? Wij zijn benieuwd naar uw mening!

Klik hier om onderstaande bijlagen met nadere info te downloaden:

 • Vlekkenplan_PV-dak_22-06-2018.pdf
 • Daklandschap-uitgangspunten constructie PV dak.pdf
 • Selectie beelden PV-dak.pdf

Over KRACHTVOER

KRACHTVOER is een open platform waarbij het draait om vernieuwing en ontwikkeling. We gaan om tafel met innovatieve marktpartijen die op dit moment concreet bezig zijn met gelijksoortige vraagstukken. Het concept is onderdeel van het project ‘Slim Verduurzamen Gemeente Gebouwen’ waarin Gemeente Eindhoven en !MPULS de komende 10 jaar schouder-aan-schouder werken om zeven gemeentelijke panden slim te verduurzamen.

Lees het interview met Alex Hesling, Programma Directeur !MPULS dat het Eindhovens Dagblad onlangs heeft gepubliceerd: https://www.ed.nl/eindhoven/zonnepanelen-op-stadhuis-eindhoven-is-hele-puzzel-symposium-moet-hulp-bieden~a9297eb5/