Flexibiliteit helpt bij verduurzaming

10 februari 2017

In maart 2017 start de gemeente Eindhoven met de renovatie en verduurzaming van haar stadhuis en de stadhuistoren. In het totaal gaat het om zeven panden. Het doel van de gemeente is om in 2025 energieneutraal te zijn. Ook een goede manier van samenwerken staat heel hoog op onze agenda. Garry Whitrick van de gemeente Eindhoven en Carolien van Hout (Brink Groep, onderdeel van !MPULS) gaan in gesprek met Duurzaam Gebouwd.

“Gezien de veranderende markt zagen we al snel in dat we dit project anders moesten aanpakken”, aldus Gary Whitrick. “Ik wil graag op dezelfde manier samenwerken als iemand die aan mijn eigen huis werkt. Dus in goed gezamenlijk overleg. Dus hebben we ons erg kwetsbaar opgesteld en vroegen de markt: ‘Wij weten het niet zo goed, kom maar met ideeën’. In het totaal kwamen 400 bedrijven met zo’n 200 ideeën. Dat was veel meer dan we hadden verwacht. Blijkbaar hebben we met deze aanpak een snaar weten te raken. Uiteindelijk kwam !MPULS naar voren als winnend consortium. Een onderscheidend punt in hun aanpak is dat zij innovaties van andere bedrijven aanmoedigen.

“!MPULS vormt de vaste schil, maar we maken graag gebruik van noviteiten van onder andere mkb-bedrijven en studenten”, vertelt Carolien van Hout. “Zij kunnen hun bedachte oplossingen aan ons pitchen. Een ander uniek kenmerk in de samenwerking is flexibiliteit. De budgetten zijn ontschot, al het beschikbare geld is op een hoop gegooid. Zodra zich een mooie kans voordoet, kunnen we hiervan dus direct van profiteren. Natuurlijk nemen we die beslissingen gezamenlijk”

Internationale belangstelling

Deze aanpak en deze manier van samenwerken heeft ook landelijke en internationale interesse gewekt. Zo zijn de ministeries van Binnenlandse en Economische Zaken naar de lichtstad getogen om zich hierover te laten informeren. Daarnaast hebben de gemeenten Birmingham en Barcelona deze wijze zelf toegepast. “Zelfs de Europese Unie heeft ons uitgenodigd”, geeft Whitrick aan. “In plaats van zelf om subsidie te vragen, biedt de EU ons geld aan. Alleen maar vanwege deze nieuwe manier van werken.

Meer weten?

Klik hier om het volledige artikel te lezen.